Fimoza si Parafimoza; Circumcizia

Prepuţul este un inveliş anatomic al glandului, cu o joncţiune specializată cutaneo-mucoasă cu rol protector. El reprezinta un complement normal al ţesutului erogen penian.
In functie de dimensiunea ostiului (orificiului) preputial deosebim doua situatii:
-ostiu ingust, fibros: decalotare imposibila – FIMOZA
-ostiu larg, lax: decalotare posibila, insa partial, datorita aderentelor cutaneo-mucoase – SINECHII BALANO-PREPUTIALE
Atunci cand prepuţul retractat dincolo de coroana glandulară într-un gest de decalotare, revine peste gland cu mare dificultate sau deloc, deosebim o a treia entitate – PARAFIMOZA
Desfacerea aderenţelor prepuţiale este un proces normal, natural care n-ar trebui să impună un gest forţat. Secreţia glandulară de smecmă favorizează separarea treptata a celor doua structuri. Astfel,la nastere, doar 5% din nou-nascuţii de sex masculin pot fi decalotaţi; dintre restul, aproape jumatate prezinta un ostiu ureteral punctiform si nu permit nici macar vizualizarea meatului urinar. Statistic, cca 50% din baieţi se pot decalota in jurul varstei de 6 luni, procentul ajungand la aproape 90% la 18 luni. Până la varsta de un an, fimoza are un caracter fiziologic şi ar trebui să dispară spontan în al 2-lea an de viaţa. Frecvent insa, secretia locala initial sterila se suprainfecteaza producand fie POSTITA – infecţia prepuţului, fie BALANITA – infecţia glandului, astfel incat se impune relizarea unui gest local care sa permita buna igiena a zonei!
La pacienţii care prezintă fenomene de balanopostită sau evacuare dificila a urinii datorita ostiului prepuţial ingustat tratamentul presupune o interventie chirurgicala sub anestezie generala: incizia si debridarea dorsală a inelului fibros (Duhamel) sau circumcizie. Pentru sinechiile balano-preputiale cu orificiu preputial larg se practica decalotare(desfacere) sub anestezie locala.Parafimoza reprezinta o urgenta si rezolvarea ei este eminamente chirurgicala!

Circumcizia: procedura foarte controversata. Reduce semnificativ (5-10 ori) ricul infectiei urinare si ulterior are efect protector in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexual si cancerul penian. Totusi, cancerul penian este o entitate rara si nu prezinta o frecventa evident crescuta in tarile unde circumcizia nu se practica de rutina. De asemenea exista studii recente care o suspecteaza printre cauzele unui libido scazut. Punând în balanţă beneficiile şi complicaţiile actului chirurgical, practicarea acestui procedeu ţine mai curând de aspectul cutumelor sociale decât de o indicaţie chirurgicală relativă.

About Militaru Marius - Mugurel

* nascut la Craiova in urma cu 35 de ani, in prezent "naturalizat" in Bucuresti, de circa 9 ani, de cand am descoperit ce inseamna sa operezi copii; * pregatire in rezidentiat la Spitalul de Urgenta pentru Copii "Gr. Alexandrescu' (6 ani) * medic specialist chirurg pediatru in cadrul Spitalului de Pediatrie MedLife-Bucuresti si consultant in clinicile MedLife din Galati si Craiova
This entry was posted in Articole. Bookmark the permalink.

Comments are closed.